Engelliler meclisi üyelerine aile danışmanlık hizmeti

228

Kent Konseyi’nden engelli bireylere aile danışmanlık hizmeti

18 NİSAN 2014

BASIN BÜLTENİ

KENT KONSEYİ’NDEN ENGELLİ BİREYLERE AİLE DANIŞMANLIK HİZMETİ
– BURSA KENT KONSEYİ (BKK) ENGELLİLER MECLİSİ, ÖZEL YENİ HAYAT AİLE DANIŞMANLIK MERKEZİ İŞBİRLİĞİYLE ENGELLİLERE VE ENGELLİ AİLELERİNE YÖNELİK ‘‘ANNE DANIŞMANIM NEREDE?’ PROJESİNİ BAŞLATTI.

BURSA – Bursa Kent Konseyi (BKK) Engelliler Meclisi, Özel Yeni Hayat Aile Danışmanlık Merkezi işbirliğiyle engelli bireylere sahip ailelerin yaşadığı sıkıntıları ve biriken duygusal yüklerini hafifletmek amacıyla ‘Anne Danışmanım Nerede?’ projesini başlattı.

BKK Engelliler Meclisi, engellilere ve engelli bireylerin ailelerine sosyal ve ruhsal açıdan destek olacak çalışmaları sürdürüyor. Ailelerin yaşadığı sıkıntıları ve biriken duygusal yüklerini hafifletmek amacıyla Özel Yeni Hayat Aile Danışmanlık Merkezi ortaklığında başlatılan ‘Anne Danışmanım Nerede?’ projesine, gönüllü aile danışmanları Hüseyin Suvar, Hanife Soyhan, Yasin Bulutçu, Sena Yücel, Seda Uyanıker, Sevgi Kükrek ve Rıdvan Kanoğulları katkı sunuyor. BKK tarafından tahsis edilen ofiste, engellilerle ve aileleriyle birebir görüşmeler yapan danışmanlar, çok katılımlı toplantılarda da yapılması gerekenleri anlatıyor.
BKK Koza Salonu’nda yapılan toplantıda konuşan Hanife Soyhan, aile içinde yaşanan sıkıntıların yanında ölüm, kronik hastalık, bir aile bireyinin evden ayrılması gibi konularda aile bireylerine destek vermeyi amaçladıklarını söyledi. Projeyle, ailenin yaşadığı sıkıntıları çözmenin yanında birbirlerini daha iyi anlamalarını, belirgin ve esnek sınırlar çizebilmelerini kolaylaştıracak beceriler kazandırmayı hedeflediklerini belirten Soyhan, ailedeki birinin yaşadığı sıkıntının tüm aileyi kapsayacağını, çözüm sürecinde tüm bireylerin belirleyici rol taşıyacağını ifade etti. Proje sonunda sağlıklı aile iletişimi sağlamayı, ciddi fiziksel veya ruhsal hastalığı olan aile bireylerini hastalık hakkında bilgilendirmeyi ve eğitimi hakkında yardımcı olmayı hedeflediklerini belirten Soyhan, “Hem hastaya, hem de hastaya bakan kişilere psiko-sosyal destek olunacak. Engelli çocukların ve ergenlerin yetişme dönemlerinde karşılaşabileceği sıkıntılar ve ailenin alması gereken tavırlar anlatılacak. Engelli bireylerin gelişim süreçlerinde yaşayacaklara sıkıntılara karşı aileler önceden hazırlanacak” dedi.

Aile Danışmanı Hüseyin Suvar ise, incinmiş duyguların, eşler veya diğer bireyler arasındaki sıkıntıların, yeni yaşam düzenlemesi, çocukların bakımı ve mali konularla ilişkili olabileceğini dile getirdi. Eşler arasındaki meselelerin çocuğu etkileyeceğini, çocuğun yaşadığı fiziksel, psikolojik, eğitim sıkıntılarının da aile içi dinamikleri etkileyeceğini anlatan Suvar, projeyle aile bireylerine psikolojik destek vermek, aile içi iletişimi güçlendirmek, aile bireylerini birbirlerine duyarlı olmalarını sağlamak istediklerini söyledi. 6 ay sürecek olan projenin ilk 4 ayında danışmanlık, son iki ayında ise takip ve izleme yapılacağını açıklayan Suvar, “Aile danışmanı olarak bireylerden her birinin diğerlerini saygıyla dinlemesine, diğerlerinin bakış açısını görmesine ve anlamasına, sıkıntıya yönelik konuşmasına, diğerlerini oldukları gibi kabul etmesine, diğerlerinden beklentilerini açıkça ifade etmesine yardımcı oluyoruz” diye konuştu.